Maart 2010

Woensdag 17 maart 2010

Metropole Orkest

Vorig jaar op 6 maart (!) kreeg ik een smsje van Roos: Acda en De Munnik gaan weer optreden met het Metropole Orkest en wel op 9 februari 2010. In het Concertgebouw van Amsterdam, prachtlocatie! Dus op de verjaardag van Thomas kreeg ik een smsje van Roos dat Thomas & Paul op de verjaardag van Roos .......volgt u het nog. Enfin, toeval bestaat niet, dat blijkt maar weer!
Wat volgde was een hectische speurtocht naar kaartjes voor dit geweldige festijn. Het bleek niet moeilijk: door een abonnement te nemen hadden we de meeste kans op kaartjes. En dus bestelden we een abonnement, dat gelukkig maar uit 2 concerten bestond: van Acda en De Munnik n Brigitte Kaandorp, allebei met het Metropole Orkest. We vroegen om kaartjes op rij 3 t/m 10 en kregen, zo bleek in juni 2009, kaartjes voor rij 6. Wow, geweldig!
Het concert vond plaats midden in de theatertour Ode, maar had er in feite niets mee te maken. Ode wordt gespeeld mt band (Dave van Beek op drums, JB Meijers op toetsen en gitaar en David Middelhoff op (bas)gitaar). Tijdens het concert in het Concertgebouw deed, naast het fenomenale Metropole Orkest alleen David Middelhoff mee met Thomas en Paul. De dirigent was Jules Buckley, die ook de arrangementen van de single Lief, Ik Blijf Jouw Leven Lang Bij Mij heeft gemaakt.
We begonnen de middag in Wildschut, Mark (die we uit de kist kennen), Massy, PT en ik. Het werd heel erg gezellig, we namen borrelhapjes en het was echt super. Later kwamen Sas, Marcia en Laura er ook nog eens bij en werd het ng gezelliger. We aten in Wildschut, vieze broodjes met droge spek en droge kipfilet (Laura was de enige die wel lekker eten had volgens mij, een geitenkaassalade) en verkneukelden ons om Toine van Peeperstraten die vlak bij ons zat (wat een lekker ding) maar door Marcia niet gezien werd. Tot groot verdriet van Marcia zelf :-).


met de klok mee: Saskia, Marcia. Laura, Massy, Mark, Ruth, PT


Laura en Marcia voor Wildschut.....slecht weert om te vliegeren he?


Saskia, Laura en Marcia


v.l.n.r. Ik, Massy, Sassy, Laura en Marcia

Van Wildschut naar het Concertgebouw is 5 minuten lopen dus mooi op tijd arriveerden we. We maakten wat foto's voor het gebouw (vooral omdat we de ingang niet konden vinden).

Een paar dagen eerder was ik benaderd door de platenmaatschappij of ik wat mensen wist die bereid waren te flyeren voor Acda en De Munnik in het Concertgebouw. Als rechtgeaarde fans waren wij natuurlijk onmiddellijk zelf bereid dat klusje te klaren. Alles om Eva op 1 te krijgen. En dus hadden wij om half 8 afgesproken in de hal van het Concertgebouw met mijn contactpersoon bij de platenmaatschappij.
Keurig op tijd troffen wij haar en zij gaf ons een korte rondleiding langs de uitgangen. Massy besloot dat zij en ik bij de hoofdingang zouden gaan staan en Leeuw als ik ben vond ik dat wel een puik plan. De overige uitgangen werden verdeeld over Mark, Saskia en Marcia en Laura.
We zochten de toiletten op. Geweldig! De wasbakken hadden koud n warm water. Echt geweldig. Eerste theater waar ik dat tegen ben gekomen!
En toen was het tijd om onze plekken op te zoeken. Rij 6. Dachten we. Maar helaas.....rij 1 t/m 3 bleek niet te bestaan. En schuin voor ons, op rij 4 en 5 zaten alleen Marya en Natasja. Dus zaten we min of meer op de 1e rij. Genant!
We zagen allerlei bekenden en bewonderden de meer dan prachtige zaal. En toen ging het licht uit en klonken de eerste tonen van de Overture (Verkeerd verbonden en NONG). Ik meende overigens exact dezelfde Overture te herkennen als in 2001. Een jonge vent komt de trappen achter het podium aflopen richting podium, neemt plaats voor de Dirigentendesk en Sas zegt tevreden tegen Massy en mij: "Dat is de dirigent". Fijn hoor, zo'n kenner in ons gezelschap :-). En toen kwamen onze helden, Thomas in een mooi zwart pak. Paul in dat Top 2000-pak. Zo'n spijt dat ik hem van te voren niet even ingefluisterd heb dat hij zijn OWNH pak aan moest doen :-). David was er ook bij, maar ik zou eerlijk gezegd niet weten wat hij aan had :-).
Paul en Thomas namen plaats voor het orkest. Staand, allebei! Paul z'n pianootje stond er wel, maar daar maakte ie vrij weinig gebruik van.

Setlist Acda en De Munnik en Het Metropole Orkest, Concertgebouw Amsterdam, 9 februari 2010

1. Overture + Alleen Maar Hier

Massy herkende wel heel snel Alleen Maar Hier. Ik niet, omdat de bas lang niet zo geprononceerd was als normaal gesproken (wat ik juist het mooist vind aan dat nummer). Dus ik herkende het niet. Waarop Massy mij toefluistert: "Ik heb al die nummers uit mijn hoofd geleerd, ik was hier al om kwart voor 6". Ik ging gestrekt. Tranen in mijn ogen van het lachen. Wat best pijnlijk is als Paul enorm zijn best staat te doen op een prachtig nummer en ook nog regelmatig onze kant op kijkt. Gelukkig deed ie zo goed zijn best dat ik al snel opgeslokt werd door het nummer.

Wij worden hartelijk welkom geheten door Thomas en Paul. Thomas zwaait naar de mensen achter het podium (in het concertgebouw zijn er ook twee "tribunes" achter het podium) en zegt dat die mensen een koorfunctie hebben. "Ik heb speciaal voor jullie een pak aangetrokken!". Toen leek het nog leuk te worden voor die mensen. Achteraf kan ik zeggen dat ze vrijwel de hele tijd tegen de ruggen van Thomas en Paul hebben aangekeken. Wat zou ik balen zeg, als ik daar zat.

2. Foto's van Vandaag

Thomas roept maar weer eens dat het voor hun ook een avondje uit is. En vervolgens tegen de dirigent: "Ik neem even een slok water Jules". Wat Jules helemaal niet verstaat, want is een Engelsman. Of een Amerikaan. Geen Nederlander iig.

3. Verkeerd Verbonden
prachtig uittro (violen!!)

4. Sally
Mooie blazers!!!!!!

Vervolgens pakt Paul de gitaar: "Oh god, gitaarspelen met een pak aan. Dat heb ik nog nooit gedaan". Het is een beetje rommelig. Thomas en Paul moppelen wat tegen elkaar. En dan zegt Thomas: "Jules verstaat het niet. Wij mogen aftikken". "Oh, mogen wij aftikken, wat fijn" zegt Paul. En dan zegt een van tween tegen het publiek achter het podium: "Het gaat niet om wat u ziet, we zullen zo mooi mogelijk spelen. En excuus voor het pak".

5. Alles Gaat Voorbij

Na het nummer zegt Paul: "Ik kan helemaal geen gitaar spelen, maar dat mag ik dan doen in het concertgebouw. Dat is mijn lol vanavond".

6. Het zou hier Brussel moeten heten

Paul begint over de actie/aanbieding. Tegen Jules: "I am gonna explain something. I do it in Hollands". whahaha. Dat was grappig bedoeld he Linda, zo slecht is zijn Engels niet hoor. Thomas doet zijn jasje uit. Paul vraagt : "Het je het warm Thomas?". Thomas kijkt quasi verstoord om zich heen: "Oh ik dacht dat het kledingpauze was". Vervolgens zegt hij : "Ik ga alleen een liedje voor u spelen, samen met 80 andere mensen. En ik ben ontzettend blij dat ik deze kant op mag kijken". Paul snapt hem niet en vraagt wat hij bedoelt. Het komt erop neer dat hij het genant vindt om zulke goede muzikanten als het orkest aan te moeten kijken met zijn niet zo heel erg goeie liedjes. "In dit liedje is het 1e accoord helemaal geen accoord, het 2e hoor je niet zo te spelen en het 3e accoord kan wel maar niet in dit lied". Hij vertelt dat hij het volgende lied in 93 voor het eerst gespeeld heeft op een of ander obscuur festival. Paul zegt: "Zet m op he". Thomas gaat door in het Engels: "It's about a hooker. It is loud if you're not used to that. I am sorry". En dan tegen Jules (in prachtig Engels): "You're the only one English and I am speaking English to them. It's a very confusing evening".

7. Dag Esmee
Paul zit achter zijn piano maar doet ff niet mee; Thomas en David beginnen, halverwege valt het orkest in.

8. Als het vuur gedoofd is

Paul bedankt voor het applaus na afloop: "Heel vriendelijk" en begint weer over de actie. Heel slap geouwehoer. Thomas zegt: "Jullie dachten dat ik de grote babbelaar van Acda en de Munnik ben he?". Waarop Paul geheel on topic beaamt: "Ja, als ik het naar mijn zin heb....popperdepopperdepop" :-).

9. Eva

Het is zo leuk om te zien hoe Thomas en Paul genieten. Ik heb minstens 15 knipoogjes van Paul naar Thomas opgevangen. Zo lief.

10. Lopen Tot de Zon Komt

pauze

Na de pauze heeft Thomas zijn 3020 shirt onder zijn jasje aan. "Moest van Paul" zegt ie weer.

11. Beatles en de Buren
Prachtige strijkers!

12. Groeten uit Maaiveld


Geen flauw idee wie deze foto gemaakt heeft

13. Kees

14. Mooi Liedje
Een van de 2 nummers waarbij Paul achter zijn piano zit. Er staat psies een flesje Spa Blauw voor zijn hoofd, waardoor ik hem niet kan zien.

Na dit nummer aarzelt Thomas een beetje bij zijn gitaren: "Ik kan niet kiezen welke gitaar" En vervolgens kondigt hij in perfect accentloos Nederlands (dus zonder zijn normaal gesproken plat Amsterdamse accent) aan: "Het volgende liedje is oorspronkelijk van een Amerikaanse popgroep, genaamd Counting Crows. Het heet oorspronkelijk Goodnight Elisabeth, maar in deze uitvoering zal het getiteld zijn Slaap Zacht Elisabeth".

15. Slaap Zacht Elisabeth

16. Kapitein Deel 2
Paul achter de piano, nu zonder flesje Spa Blauw. Het nummer wordt middenin afgebroken omdat Thomas een tekstfout maakt. Thomas: "Wij kennen heel veel nummers, maar we kennen nog meer halve nummers". Thomas moppert dat hij niet eens een foutje mag maken: "Ik ben blij dat ik hier mee weggekomen ben". Niet dus. Vervolgens knielt hij voor de autocue en zingt de tekst van het scherm. Als hij weer op staat staat zijn gulp open. Vanaf onze plek wordt het pijnlijk duidelijk dat hij geen onderbroek aan heeft. Ik vrees Turks Fruit praktijken (piemol tussen de rits) en ben erg afgeleid :-).

Na het applaus beginnen sommige mensen (rechts van ons) te roepen naar Thomas: je gulp!!! Hilariteit in de zaal, Thomas zegt: "Leuk om te weten waar u op let".

17. Morgen Is Ze Weg

En daar was weer zo'n lieve knipoog.

Het Metropole Orkest wordt voorgesteld gevolgd door daverend applaus. Paul : "It's an honnour and a privilige to work with you. Thank you!"

18. Zonnestralen

toegift

19. Vondelpark Vannacht

20. Jouw Leven Lang Bij Mij

Na deze toegift snellen Massy, Saskia en ik naar de plek waar we de flyers moeten ophalen en gaan bij "onze deur" staan. Wij horen het gejuich vanuit de zaal en vragen ons af of we wat missen. Dan komt onze contactpersoon bij de platenmaatschappij aangesneld: "Snel ga terug, ze gaan nog meer spelen". Wij snellen met de stapels flyers terug naar onze plek in de zaal. Ben benieuwd wat Thomas en Paul dachten toen ze ons met die stapels zagen. Ik denk niet dat zij wisten dat we "ingehuurd" waren. Vermoedelijk dachten ze dat we aan het jatten waren voor het AEDM-museum :-).

toegift 2

21. Verkeerd Verbonden (en nu in het goede ritme)

22. Als het Vuur Gedoofd Is

En dan is het echt afgelopen. Dus wij weer gauw terug naar onze plekken bij de deuren en flyers uitdelen. Erg leuk om te doen. Door veel mensen herkend. En ik herkende ook veel mensen. Massy niet. Die gaf Toine van Peperstraten een flyer zonder te weten dat hij het was :-). De vriendin van Thomas herkende ze dan weer wel (ik niet). Maarten kwam zich voorstellen. Aardige jongen. Rogier van Boxtel kwam ook langs (maar stelde zich niet voor :-)).

Wat een fijne avond!!!


reacties in mijn gastenboek graagMaandag 8 maart 2010

Setlist Ode Bussum

LET OP: dit blogje bevat SPOILERS over de setlist van de theatershow Ode van Acda en De Munnik!!!!!

Op maandag 8 februari (vandaag precies een maand geleden dus) speelden de mannen in Bussum. Ook op maandag ga ik in principe niet naar Acda en De Munnik, dus ik liet het notuleren dit keer aan Saskia Terpstra over.

Setlist Bussum, 8 februari 2010

1. Eerste Helmersstraat
Paul zegt vooraf: we beginnen een beetje kleins !

Thomas krijgt applaus als hij opkomt. Paul ook natuurlijk.

2. Dan leef ik toch nog een keer

3. Hoe rook het vondelpark vannacht

Paul: "Hartelijk welkom wij, want u woont hier. Dit is voor u een mooie aftrap van de week....en voor ons ook, want wij moeten ook nog de hele week".
Thomas vertelt dat hij verkouden is en dat hij waarschijnlijk vanavond gaat sterven aan het eind op het podium. Hij vertelt dat zijn oma vroeger over toen hij 'bekend' werd zei : "Maar....mag je ook in 't Spant?". Daar woonde ze tegenover, vertelde hij. Dat was volgens haar het hoogst haalbaar als artiest. Thomas maakt een groet naar boven en zegt zoiets van: "Ja oma, ik ga hier zelfs sterven".
Thomas gaat door over zijn verkoudheid. Hij vertelt dat hij aan de dokter had gevraagd hoe het komt dat hij na 2 dagen niet touren dan altijd weer verkouden wordt. De dokter had gezegd dat er van 900 mensen altijd wel 10 verkouden zijn. Thomas zegt : "Ook mensen die vorige week in Breda zijn geweest, bedankt!!". Ik voelde me aangesproken ;-).
Thomas vertelt dat mensen met hand voor mond moeten hoesten. En hij heeft even contact met een vrouw vooraan die schijnbaar iets van haar voorhoofd veegde. Thomas dacht dat hij zelf haar onder gespuugd had.
Paul vertelt dat foto's nemen mag. "We horen 't toch niet dat u overlegt over de foto's , want we hebben oortjes met onze muziek in. We hebben James Tailor in onze oortjes, want het moet voor ons ook een leuke avond zijn".
Thomas vraagt het publiek geen foto's te nemen als hij koortjes zingt. "Er zijn genoeg foto's dat ik microfoons sta te pijpen. U stuurt ze ook nog naar ons op!". Thomas: "Paul, je beginspeech".
Paul vertelt dat ze oude en nieuwe nummers door elkaar heen spelen. En dat je door de mand valt als je de nieuwe liedjes niet kent.

4. Heel veel lieve mensen

5. Over en uit

6. Ren lenny Ren
Thomas kondigt het gewoon aan als 'Ren Lenny Ren'.

Paul vertelt dat ze zo stiekem een nieuw nummer tussen 2 oude nummers hebben gespeeld en begint over het downloaden: "We hebben een aanbieding!" (publiek lacht).
Thomas: "Een aanbieding, dat is wel erg 'Zeeman' , actie is beter".
Paul: "Ja ik vind het ook een Zeemanactie".
Paul: "Het is heel eenvoudig, maar nu ga ik het uitleggen, dan wordt het ingewikkeld..... Als u bv. Ren Lenny Ren mooi vond kunt u die bestellen. Zou ik niet doen", voegt hij er nog aan toe.
Paul: "Ik heb 't zelf ook gedaan, 't downloaden , ik ben er aan verslaafd. ..... Je moet niet naar 2030 smsen, dat hebben sommige mensen gedaan.....en die kregen hele rare dingen .................. Dan kunt u op internet een liedje krijgen, als u internet heeft...maar daar ga ik vanuit".
Thomas: "Het is niet krijgen....het kost 1,75".
Paul: "Ja maar in Bussum is dat krijgen!"
Thomas: "Dit is goedkoper dan Itunes, zo slim is mr. Zeeman wel".
Paul: ''t Is jammer dat je Eva er bij krijgt".
Thomas: "Helemaal niet jammer, 't is een prachtig liedje".
Thomas: "Dit was Paul's uitleg, waar wij met z'n allen al weken steeds weer naar uitkijken".
Paul: "Ik vond 't wel helder".
Weer onduidelijkheid bij Paul over het nummer 3020. Daar moet je naar toe smsen.
Thomas: "Kom volgend jaar allemaal kijken naar mijn soloprogramma".
Thomas kondigt Hmm hmm jaja weer aan op de gebruikelijke manier over de vriendinnen. Paul maakt aanstalten tot iets en Thomas vraagt: "Wou je nog een nummer zeggen?"
Paul: "4852".
Thomas: "Dat is zijn pincode".
Paul: "Ja pincode postbank".

7. Hm hm Ja Ja

Ze beginnen, maar Thomas is duidelijk afgeleid door iets. Paul vraagt: "Wat doe je?". En Thomas vertelt dat Dave op zijn kistje hem doet denken aan Gruizel Gruis van Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, bekend in Bussum. Hij zegt een aantal keer Gruizel Gruis met zo'n raar stemmetje. Dave toont geen herkenning, Thomas: "Ja, daar ben jij te jong voor". (downloadable)

8. Sally
Rommelig begin. Paul vraagt: "Ok??". Thomas: "Prima!" Paul: "'Dominee Meyers".

9. Stel dat we wel

10. Ze zegt steeds liefje
Thomas maakt wat tekstfoutjes. En het wordt een wat alternatieve versie. Andere volgordes. Maar de zaal had dat niet door. Tijdens het lied komt een man de zaal in en neemt in het midden plaats met veel gedoe. Thomas merkt het, maar zegt er niks van.

Na afloop zegt Thomas: "Dank jullie wel, blij dat ik eruit ben". Hij maakt wat opmerkingen over zijn sexy stem. En dat hij 't zelf heel sexy vindt.
Eva wordt aangekondigd plus de actie door Paul. Thomas zegt "Dat is opgehelderd" en "Terug naar de studio in Hilversum" en met een grappige stem "Voor al uw verwarring, Paul de Munnik".
Lucas Hamming zit in de zaal vanavond en Thomas zegt: "Lucas zit in de zaal. Goed opletten, want over een maand moet jij dit in Carr zingen". Achteraf spraken Helmajo en ik nog met Lucas en hij bevestigde dat hij dat gaat doen.
Thomas zegt: "U denkt misschien, 'T spant is heel wat', maar voor ons is 't Spant echt een huiskamerconcert. Vorige week in Nijmegen speelden we in de Vereniging en dat leek wel een vertrekhal waar ik het eind niet van gezien heb. En in Breda heb ik de hele avond tegen 5 vliegtuigen zitten aan te kijken".
Thomas: "Dit is Eva, Paul! Geen uitleg meer". Paul doet zijn handen omhoog!

11. Eva

Paul: "Het volgende liedje hebben we ooit op de setlist gezet toen Thomas verkouden was, dus dat komt nu mooi uit vanavond. Het komt uit het programma 'Zwerf on', nu 13 jaar geleden.

12. Lopen tot de zon komt

Paul kondigt aan dat het na dit nummer pauze is en hij hoopt iedereen weer terug te zien in goede gezondheid. Het publiek lacht hartelijk.

13. Jouw leven lang bij mij
Thomas stopt tijdens de eerste regel. Want hij denk het verkeerd te zingen. Maar dit blijkt dus niet zo te zijn. Enige discussie..... Thomas: "Dan beginnen we nu bij regel 2" .....Ze beginnen opnieuw. Tijdens het Paul-stukje ('ze wil horen wat je voelt') slaat Paul een verkeerd akkoord aan. Hij stopt ook. Hij laat even horen wat hij fout deed. Ze gaan voor de 3e keer het nummer opnieuw inzetten. Thomas zegt nog: "Zing deze ook maar mee in Carr". Downloadable!

pauze

Paul heeft nu ook een ander blousje aan!! Dat rood/witte wat ie ook wel bij Van Morrison of in de zomer aan had. Rest van de kledingkeuze is hetzelfde als gebruikelijk.

14. Ik denk je hier bij mij

15. Alleen Maar Hier

16. Groeten uit Maaiveld

17. Ezra

Paul zegt: "Fijn dat u er nog steeds bent". Thomas neemt een slok thee, maar die schijnt heet te zijn, dus hij verslikt zich bijna. Hij zegt iets met een rare stem. Dan zegt hij : "Oh nu weet ik waarom ik steeds weer verkouden word, ik gebruik steeds dezelfde mondharp. Die moet ook gedesinfecteerd".
Thomas: "Nu komt een vrolijk liedje, daarna gaat iedereen weer scheiden...".

18. Het Is wat het is

19. Morgen is ze weg

Tijdens het intro zegt Paul: "Genoeg gekkigheid, nu gaan ze weer scheiden". Thomas pakt zijn tamboerijn van de vleugel. Paul reageert daarop, ik weet niet meer hoe. Thomas: "Laat die mensen maar 's uit elkaar gaan, laat ze het bestek maar door de kamer gooien". Downloadable!

20. Laat me slapen

Paul: "Nu komt een liedje van toen we nog geen Acda en de Munnik waren. We waren het wel, maar ook niet. Dat is een doordenkertje. U kunt het ook smsen".

21. Mooi liedje

Na afloop deden ze een soort high five samen.

Dan vertellen ze het verhaaltje over dat ze eigenlijk Paul Mc Cartney fans zijn.

22. Misschien nog wel het meest

23. Kom nog even niet naar hier

Thomas: "Change!, kunt u zich niet voorstellen, maar we hebben hier heel hard op gerepeteerd".

24. Alles gaat voorbij

25. Ik wou dat je een vreemde was

26. Zonnestralen (publiek gaat staan)

27. Als het vuur gedoofd is

Toegift:

Paul komt alleen op voor Rode Wijn. En hij zegt: "We gaan weer opnieuw beginnen". Het publiek juicht. Hij zegt dat het maar een grapje was. Tijdens het intro gaat het publiek weer zitten.

28. Rode Wijn (stand actie voor Hati 70 euro)

Paul: "De anderen hebben zich opgefrist". Ze komen weer op.
Voor Verkeerd Verbonden is Jb afgeleid door iets. Paul: "JB, ben je er klaar voor?"
JB: "Ja....hij vroeg iets". Wijst naar David.
Paul: "Maar in principe hoor je naar mij te luisteren....".

29. Verkeerd verbonden

30. Schoolplein

Het was een grappige avond. Niet cht heel goed. Het leek soms wat te gehaast. En Thomas klonk niet zo geweldig...dus wat dat gaat worden morgen (Concertgebouw).


reacties in mijn gastenboek graagVrijdag 3 maart 2010

Uitreiking Pyjama's Serious Request 2009

Universal Music maakte een filmpje van de uitreiking van de Pyjama's aan de prijswinnaars van de Acda en De Munnik Gastenboek Alliantie Serious Request 2009 actie. Zie op onderstaand filmpje hoe Cyntia van der Linden volkomen onverwachts de Pyjama gewonnen bleek te hebben en hoe ook ik, iets minder onverwachts inmiddels, een Pyjama uitgereikt krijg. Verzoek aan mijn lieve vriendinnen: Willen jullie mij nooit meer kauwgum geven!!!. Sjees dat ziet er echt niet uit!


reacties in mijn gastenboek graagWoensdag 3 maart 2010

Setlist Ode Breda

LET OP: dit blogje bevat SPOILERS over de setlist van de theatershow Ode van Acda en De Munnik!!!!!

Setlist Breda, 4 februari 2010

1. 1e Helmersstraat
Applaus als Paul opkomt en een ontploffend theater (als in applaus) als Thomas opkomt!

2. Dan leef ik toch nog een keer
Als JB voorgesteld wordt, wordt er enthousiast gegild vanuit de zaal. JB buigt en maakt een 'zie-je-nou'handgebaar naar Paul, erg grappig :-)

3. Vondelpark vannacht

Welkomspraatje eerst door Paul (weer het fijn-dat-we-hier-zijn-praatje, u moet ons welkom heten wij zijn te gast). Hij vertelt dat de opening erg flitsend was want ingestudeerd maar dat het voor de rest ieder voor zich is. Hij vertelt dat ze in oktober een nieuwe cd hebben uitgebracht, "een prachtplaat!". En weer "maar als u dat nummer niet kent, heeft u hem niet gekocht blijkbaar. Geeft niks, u heeft na de voorstelling genoeg kans om dat helemaal goed te maken".
Thomas neemt het over en vertelt dat alles mag: meeklappen (hmpf, daar vind ik wat van), meezingen, foto's maken, "zolang het maar binnen de zedenwet past" (ik knoopte mijn blousje wat meer dicht :-)). Thomas zegt zoals gebruikelijk: "Interessanter dan dit wordt het niet" en vult aan met "Er zijn in feite maar 2 poses, zo (kijkt zaal in) en zo (kijkt naar Paul). Dus neem de foto's nu, dan heb je het meteen gedaan". Hij legt uit dat ze er in het theater altijd last van hebben als er foto's genomen worden tijdens hun moeilijke verhalen over dood en scheidingen.
"En dan vooral als je dan met de hele rij gaat overleggen of de foto goed gelukt is of dat ie over moet. En dan hebben jullie die foto's en dan zetten jullie die ook allemaal op internet. En er zijn nu wel een keer genoeg foto's dat ik met mijn mond open (doet voor alsof hij zingt) sta".

4. Heel veel lieve mensen

5. Over en Uit

6. Ren Lenny Ren

Na RLR roept Thomas uit dat dit de allereerste keer is dat hij Len Renny Len heeft geroepen. Probeert het goed uit te spreken, lukt niet meer. Hij zegt dat als je een unieke versie van RLR wil hebben, dit je kans is. Vervolgens vertelt hij: "Ja, ik moest van het podium af, Paul en ik zag je kijken wat gaat die nou doen? Mijn vinger vloog uit de kom". Gaat daar een tijdje over door en besluit met: "Ja, ik zou niet willen dat u denkt dat ik van het podium afging omdat u mij niet bevalt. U bevalt mij buitengewoon goed!". Paul vult aan: "U bent nu al het leukste publiek dat wij.....". Applaus! Grappig.
Thomas vertelt dat hun hele crew brabants is en dat ze hun crew niet verstaan. Doet ze na en vertelt dat de crew soms vertelt: 'we zaten te roddelen over jullie, maar jullie verstaan ons toch niet'. "Maar goed, mijn vinger zit er weer in" (ranzig tiepje, die Thomas :-)).
Paul begint over de actie. "Als u iets van een bepaald nummer wil horen". Thomas vertelt dat dat de reden is waarom ze flyers hebben laten drukken. "We hebben verschillende drukkers in Amsterdam zo (neemt een wanhopige pose aan) achtergelaten". Thomas neemt de uitleg weer over en vertelt dat hun fans altijd zo ontevreden zijn over de b-kantjes. "Dus toen bedacht ik: dan kies je ook je eigen b-kant maar". Paul roept: "En goedkoper dan I tunes he!", waarop Thomas zegt: "Ja, de zakenman achter de blauwe piano heeft dat bedacht. Die heeft het goed voor met Brabanders".
Paul gaat weer door met de actie uitleggen: "Je moet sms-en 3020 spatie AEDM spatie en dan het nummer dat je wil hebben)". Thomas gaat erop door. Paul onderbreekt Thomas en zegt: "je moet natuurlijk niet 3020 spatie AEDM sms-en, maar je moet naar 3020 smsen". Waarop Thomas zegt: "Oh ja goed dat je het zegt, voor de mensen die pas sinds vorige week een mobiele telefoon hebben". Dan richt hij zich op het publiek en zegt: "Paul komt uit een dorpje, daar brengen we hem elke avond naar terug. Dan brengen we hem naar het hek van het dorp en dan zeggen we: 'ja, ga maar'". Whahahaha. Ik zie het voor me.

7. Hm Hm Ja ja

8. Sally
In de eerste tonen van Sally gaat er iets mis, omdat JB niet op zit te letten ofzo. Paul of Thomas zegt iets van: "Ben je er, anders kunnen we niet beginnen!", waarop ik naast me (mind you! Massy dus) hoor: "Jawel hoor!" whahahaha. Meest hilarische moment van het optreden :-)

9. Stel dat we wel
Geweldige uitvoering.

10. Ze zegt steeds liefje
In het begin een beetje vlak, maar daarna heel mooi. Paul was ook tevreden: "Goed gedaan", zegt hij. Thomas vraagt zich af of zijn ex dat nummer zou begrijpen. "Nee hoor", zegt hij lachend, "Het is een hele slimme vrouw. Hoewel.....dan had ze die scheiding ook wel 5 platen eerder aan zien komen". whahahaha Hij gaat door met het verhaal dat hij nooit gescheiden is, maar altijd met David is geweest. Vervolgens doet hij iets met zijn broek en David begint te lachen (hoe het echt ging is mij een beetje ontgaan). En dan zegt hij :"Ik doe een plectrum in mijn broek, is dat nou ook al erotisch?". Hij gaat door over David, vertelt dat ze Heel Veel Kale Mensen (hee daar zit een liedje in, denk ik dan) in dienst hebben. Dat hij in Nijmegen de artiestenfoyer in kwam en dat daar behalve hun eigen (kale) crew ook 2 kale technici van het theater zaten. En dat hij toen opgemerkt had: "Hm. Ik hoor hier geloof ik niet te zijn". David maakt een gebaar naar Dave, was erg grappig.
Paul gaat weer door over de actie. Legt uit over downloaden Eva en dat je daar dan ook de single Eva bijkrijgt. Thomas vult aan:"Eva is een vrouw waar ik nooit van gescheiden ben. Ik ken dat goede mens helemaal niet".

11. Eva
Als ze willen beginnen, pakt Dave zijn keesch-ei (ritmisch rammelei) waarop Paul heel flauw zegt: "geef jij het zout even door, Dave". Dat is het begin van een heel erg lang hilarische stuk. Het ging zo snel over en weer dat ik het niet helemaal mee heb kunnen schrijven, maar het was geweldig. Ik heb in de pauze meteen bij de SMS-crew een verzoek ingediend het hele verhaal erop te laten staan. Kost 5 euro, riep de SMS-crew, "Deal!", riep ik. Het staat er overigens helemaal op.
Terug naar de voorstelling. Paul schoot elke keer weer in de lach. "Je zit nog steeds te genieten van je eigen grap?" vraagt Thomas. "Dat is zo leuk aan Paul die lacht altijd het hardst om zijn eigen grappen. Handig hoor, die heeft altijd publiek bij zich". Ze willen weer beginnen, maar het gaat niet goed. Iemand riep: "Je zette te laat in", iemand anders riep:"Nee het was David eigenlijk". Ze proberen een paar keer in te zetten, maar het lukt echt niet. "Je laat een stilte vallen?", vraagt Thomas? Elke keer als ze weer willen beginnen begint Paul te lachen. Thomas probeert de regie in handen te nemen en verbiedt Paul te spelen. "Iedereen handen omhoog", roept hij. Paul gaat met zijn handen omhoog zitten en doet gewoon niet mee. Thomas heeft het door en Paul vraagt: "Mag ik nou weer meedoen?". Thomas antwoordt: "Pak jij het zoutvaatje er even bij". En verbiedt Paul nog aan zoutvaatjes te denken. Wat natuurlijk niet lukt. "Je mag overal aan denken", roept Thomas, "maar niet aan zoutvaatjes. Je mag ook aan naakte vrouwen denken". "Oh, mag dat ook allemaal?", vraagt Paul tevreden. Het publiek applaudiseert.

Na afloop van het nummer steekt Thomas zijn duim omhoog. Gejuich uit de zaal. Werkelijk superhilarisch. Leukste van de hele tour tot nu toe.

Thomas vraagt of David wat zachter gezet kan worden. Thomas heeft last van hem. "Hij speelt een heel andere partij dan ik. Ik krijg kortsluiting tussen mijn hoofd, mijn handen en de partijen van David". Paul zegt: "loop maar even naar Ger toe" en vertelt dan, terwijl Thomas het podium verlaat onder de opmerking "Gaat u maar even wat voor uzelf doen", over hoe LTDZK op de setlist terecht is gekomen.

12. Lopen tot de zon komt.

13. Ik blijf jouw leven lang bij mij

Pauze

Thomas 3020 shirt en het gEiletje (grapje van Massy :-))

14. Ik denk je hier bij mij

15. Alleen maar hier
In plaats van dat Daniel over Drenthe moet zingen, moet Guus over Brabant zingen.

16. Groeten uit maaiveld

17. Ezra

18. Het is wat het is

19. Morgen is ze weg

Paul: "En daarna gaan ze gewoon gezellig weer uit elkaar" en schiet in de lach.

20. Laat me slapen

21. Mooi liedje
Na het liedje zegt Thomas: "Fijn dat we mee mochten doen. Maar waar maakten we ons vroeger druk om?". Paul vat dat op als aanmerking op zijn tekst. Maar dat bedoelt Thomas niet:"We hadden verdriet en verdriet en verdriet en 10 jaar later denk ik: Oh die griet". Whahaha. Paul moest er ook om lachen en was opgelucht dat zijn liedje nog steeds Mooi was.

22. Misschien nog wel het meest

23. Kom nog even niet naar hier

Vervolgens een "spettterend changement" aldus Thomas, waarop Paul prompt de 12-snarige gitaar die hij van JB geleend heeft bijna uit zijn handen laat vallen.

24. Alles gaat voorbij

25. Ik wou dat je een vreemde was

26. Het Regent Zonnestralen

27. Als Het Vuur Gedoofd is

toegift:

28. Rode wijn (stand actie voor Hati 65 euro)

29. Verkeerd Verbonden

30. Als Je Bij Me Weggaat
Zit een lieve sniklach van thomas in. 31. Schoolplein

Wat een geweldig concert. Ik heb het maar niet bij elk nummer vermeld, maar de ene versie was nog mooier dan de andere.

We hadden trouwens nog een kleine discussie over de piano die volgens mij eerst zwart, toen wit en nu blauw is. Volgens Natas was hij altijd al blauw (in deze tour). Ik bedacht me later dat Thomas bij een van de eerste concerten (Oosterhout?) gewezen heeft op, ik citeer, "de witte piano". Dus. I rest my case.


reacties in mijn gastenboek graagMaandag 1 maart 2010

Overval

En toen werd het weer tijd voor de jaarlijkse overval! De uitreiking aan de winnaars van de Acda en De Munnik Gastenboek Alliantie Serious Request Actie 2009. De loting was in alle geheim verricht in Oosterhout (of was het nou Hardenberg? :-)). En die was op zijn minst verrassend te noemen. De eerste overval had dus in feite al in Oosterhout plaatsgevonden, maar Cynthia had ook gewonnen en die wist nog van niks.
Ik had meteen na de loting al bekend gemaakt dat de uitreiking van de Pyjama's in het Zaantheater zou plaatsvinden. Dat was een bewuste leugen. Het wordt namelijk steeds moeilijker deelnemers te verrassen. Als ze mij zien verwachten ze een uitreiking geloof ik. Nou dat zal dan veel mensen tegengevallen zijn. Ik ben nogal veel gezien in de theaters lately :-). Maar door de verwachtingen te managen, kocht ik wat ruimte om Cynthia toch te verrassen.
Probleem was daarbij dat ik Cynthia niet kende. Het enige dat ik wist is dat ze naar Breda zou komen. Maar hoe herken je iemand die je niet kent? Ik besloot op onderzoek uit te gaan. En ik vond haar al gauw. Soms is het heel fijn dat Hyves bestaat.
Ik bleek haar wel te kennen. Hoewel, kennen is een groot woord. Ik had haar wel eens gezien. In de rij bij Java. In de rij bij Tricolores. Maar ik had haar nooit gesproken. Toch was het prettig dat ik wist hoe ze er uit zag. Dat gaf mij voordeel. Al bleef het moeilijk een goed scenario te bedenken.
Toen ik bezig was het versturen van de Bob Bronshoff foto's voor te bereiden, kreeg ik een geniale inval. Ik zou haar foto niet versturen. Ik gokte erop dat ze dan wel contact met mij zou zoeken. Maar dat gebeurde niet. Een week nadat ik bekend had gemaakt dat de foto's verstuurd waren, had ze nog niet gereageerd. Hm. Dat vroeg om drastischere maatregelen.
Ik verstuurde een mail die zogenaamd naar meer mensen ging, waarin ik zogenaamd inventariseerde of de foto's waren aangekomen. Ha! Dat hielp. Cynthia liet weten niets ontvangen te hebben. Ik liet haar weten dat ik de foto's zou nabestellen en dat ik de hare dan wel mee zou nemen naar Breda. We spraken na het optreden af bij de signeerstand.
Het optreden was de mooiste uit de hele Ode tour. Echt alles klopte die avond. Perfect geluid, perfect optreden, perfecte plaatsen. Ik heb dan ook het hele concert gedownload na afloop. Zo fijn, dat dat kan!
Na het optreden sloegen de zenuwen toe. Zou Cynthia wel op komen dagen? En zouden Thomas en Paul wel doen wat we afgesproken hadden? En zou de filmploeg van Universal Music wel op tijd komen? Kortom, de gebruikelijke gilzenuwen. Part of the deal, waar het de Alliantie Acties betreft. Nergens voor nodig, want Tony, de tourmanager had alles prima voorbereid, Cynthia kwam zoals afgesproken naar de signeerstand en Thomas en Paul deden braaf alles wat ik gevraagd had :-).
Ik kwam Cynthia tegen op de trap, op weg naar de stand. Ik legde haar uit dat Thomas en Paul de nabestellingen hadden en dat we even moesten wachten tot na afloop van de signeersessie. Ik vermoedde dat Cynthia nu wel zou weten wat er zou gaan gebeuren, maar niets was minder waar. Ze vroeg heel vriendelijk of er al geloot was. Mijn verbazing verbergend zei ik dat dat inderdaad gebeurd was en dat de uitreiking in Zaandam zou plaatsvinden. "Oke", zei ze alleen maar.
De signeersessie duurde ijzingwekkend lang maar eindelijk werd het wat rustiger in het standje. Massy seinde de cameraman in dat de uitreiking ging beginnen en ik nam Cynthia mee en zei tegen Paul: "Volgens mij hebben jullie wat voor Cynthia". Even keek Paul mij stomverbaasd aan (die man heeft geen of een heel selectief geheugen), dus ik zei: "Het staat daar" en wees naar de plek waar ik wist dat Tony de lijsten had neergezet. Toen wist hij het weer: "Oh ja, tuurlijk", zei hij en vroeg aan mij welke ook weer voor Cynthia
was :-). Maar vanaf dat moment ging het perfect. Cynthia ontving de lijst uit handen van Thomas en Paul en leek behoorlijk flabbergasted.


Cynthia en ik

Maar er was nog een lijst uit te reiken. Want er was ng een winnaar, ik zei de gek. Dus daarna kreeg ik mijn lijst (die tot die ochtend al in mijn huiskamer had gestaan) uitgereikt. Zo verrassend :-). Thomas en Paul signeerden onze beider lijsten en daarna werd nog even een persconferentie gehouden (foto's!).

Dolgelukkig gingen Cynthia en ik met onze Pyjama's naar huis. Heel toevallig bleken onze auto's pal naast elkaar geparkeerd te staan. En dat was maar goed ook, want de accu van Cynthia's auto wilde niet erg meewerken. Gelukkig had ik startkabels en Cynthia de know-how om er mee om te gaan, dus in no time reed ze weer.

Hiermee kwam een einde aan de Acda en De Munnik Gastenboek Alliantie Serious Request 2009 actie. Het resultaat: ca 120 trotse eigenaren van een echte Bob Bronshoff foto, 2 muren die ongelooflijk opgeknapt zijn door de Pyjama's (hangt de jouwe al Cynthia?) n, het allerbelangrijkste, 3.800 euro voor het Rode Kruis! En om dat laatste ging het natuurlijk!

Morgen de setlist van Breda!

Het door Universal Music gemaakte filmpje laat helaas nog even op zich wachten. Maar als je toegang hebt tot www.acdaendemunnik.nl/backstage kun je het daar binnenkort bewonderen!


reacties in mijn gastenboek graag