Momenteel in mijn cd-spelers!

Auto cd-speler


Carolien Borgers - Greatest Hits of SNARS

Een paar jaar geleden speelden AEDM een rockopera, Ren Lenny Ren. Behalve Acda en De Munnik, Carice van Houten, Bracha van Doesburgh en Frank Lammers deden ook drie achtergrondzangeressen mee, Alexandra Alphenaar, Natalie Edwardes en Carolien Borgers. Drie meisjes met prachtige stemmen die wat mij betreft echt iets toevoegden aan het stuk.
Alexandra en Natalie maken momenteel naam in respectievelijk Goede Tijden Slechte Tijden en Onderweg naar Morgen (dat geloof ik ONM heet tegenwoordig). Carolien Borgers daarentegen staat in het theater met haar eigen theatervoorstelling Snars.
Na Ren Lenny Ren heb ik een aantal theateroptredens van Carolien gezien. Zo zag ik haar op 7 oktober 2006 (zie archief) tijdens het legendarische huiskamerconcert dat zij met Paul de Munnik en Lucky Fonz III gaf op de Keizersgracht in Amsterdam. Ik was meteen verkocht. Want hoewel ik normaal gesproken helemaal niet houd van vrouwelijke zangstemmen, raakte haar stem mij heel erg. Komt daarbij dat haar verhalen en liedjes doorspekt zijn met humor (ook een zeldzame eigenschap voor een vrouw). Dat maakte dat ik haar ben blijven volgen. Zo zag ik haar op 1 maart 2007 (zie archief) in een kindervoorstelling in het Filmmuseum in het Vondelpark. In Toomler deed ze mee aan De Proeverij en op de Parade stond ze met een aantal hoogtepunten uit Snars. En natuurlijk zag ik een try-out van Snars, in Amstelveen vorig jaar. En altijd als ik haar zie optreden, ben ik onder de indruk van haar prachtige stem en van haar humor.
Onlangs heeft Carolien haar eerste cdtje uitgebracht. Een minicd met hoogtepunten uit haar theatervoorstelling. Heel toepasselijk dus Greatest Hits (uit SNARS) genoemd. Een titel die ik op zich al genoeg reden vind om de cd aan te schaffen.
Op het cdtje staan 6 liedjes, waarvan er twee al vanaf dat ik ze voor het eerst live hoorde tot mijn favorieten behoren: Stomme trut en Moeder in Mij. De titels van de liedjes zijn origineel en getuigen van haar humor. En dat is meteen haar kracht. Want iemand met zó'n mooie zangstem verzandt vaak al gauw in romantische zwijmelliedjes en mooie luisterliedjes. Niet Carolien. Haar teksten zijn verrassend en origineel. Haar stem is ontzettend helder, zuiver en van een schoonheid die ik zelden vaker gehoord heb, vooral in de hoge tonen, maar neem van mij aan dat je je door dat lieve stemmetje niet moet laten misleiden. Carolien Borgers is muzikaal een katje dat je niet altijd zonder handschoenen moet aanpakken.
Daar schuilt uiteraard ook meteen gevaar in. Want natuurlijk is het ontzettend geestig om te luisteren naar die mooie melodiën met dat nachtegaalstemmetje dat vervolgens de meeste valse teksten zingt, maar van mij mag ze dat best wat vaker loslaten. Op dit cdtje staat één liefdesliedje. En dat is meteen ook heel mooi. De andere liedjes hebben teksten die elke (single) vrouw zal herkennen. De term "Sex en The City op muziek" schoot door mijn hoofd toen ik het nummer Gast beluisterde. In Carolien huist dan ook niet alleen een singer/songwriter, maar meer een veelzijdig theatermens die wil laten zien meer te kunnen dan mooie liedjes zingen. Maar met zo'n stem kan het natuurlijk helemaal geen kwaad om af en toe wél een mooi liefdesliedje te maken. Daar moet ik wel meteen bijzeggen dat het best zou kunnen dat ze er daar meer van heeft, want die try-out is al ruim een jaar geleden en mijn (gebrek aan) geheugen is legendarisch.
Het nummer Moeder in Mij is overigens wél lang bij mij blijven hangen vanaf het eerste moment dat ik het hoorde. Lucky Fonz III (jaha, die van het huiskamerconcert dus) heeft de wonderschone melodie geschreven van dit juweeltje. Naar de tekst heb ik blijkbaar nooit echt goed geluisterd. Want nu ik het cdtje beluister blijk ik volledig op het verkeerde been te zijn gezet. Het nummer is geen ode aan het moederschap zoals ik dacht, maar lijkt meer een regelrechte aanklacht te zijn tegen de burgerlijkheid die het moederschap vaak met zich meebrengt.
Conclusie: een verrassende cd van een artieste waar we volgens mij nog heel veel van gaan horen. Voor slechts 6,50 kun je het bestellen op crullien@hotmail.com. Ik zou het doen. Voor het geld hoef je het niet te laten en je krijgt er een cdtje voor terug dat je met een glimlach om je mond zult beluisteren. Beloofd!

Tracklist:

1. Stomme Trut
2. Verie
3. Te Lelijk Voor Mijn Lijstje
4. 11
5. Gast
6. Moeder in Mij

12.11.2007


reacties in mijn gastenboek graagCd-speler thuis


Ernst Jansz - Molenbeekstraat

Ernst Jansz werd natuurlijk bekend door dat hij de toetsenman van Doe Maar was. Na de Doe Maar periode ben ik hem enigszins uit het oog verloren, onder andere omdat hij zich toe ging leggen op het schrijven van boeken. Pas in 2000 kwam ik weer met de muziek van Ernst in aanraking door het verschijnen van Klaar, de "reunie-cd" van Doe Maar. Op die cd vallen mij vooral de prachtige liedjes van Ernst op (in de 80-er jaren was ik veel meer op Henny gericht). Met name Overspel is favoriet.
Doe Maar heb ik heel vaak zien optreden. De eerste keer was in november 1981 in Hoofddorp, vlak voor de start van het grote succes van de band. De laatste keren waren het 1e en 16e Ahoy concert in 2000.
Omdat ik de liedjes van Ernst op Klaar zo vreselijk mooi vond, vroeg ik de cd Molenbeekstraat in 2006 voor Sinterklaas. En ik kreeg hem ook. Hij ging de cd-kast in zonder ook maar 1x te luisteren (schandalig, ik geef het toe). Maar toen ik in het voorjaar van 2007 2x de musical Doe Maar bezocht en weer helemaal gegrepen werd door de geweldige muziek van deze legendarische band, haalde ik de cd toch maar eens uit de verpakking. En ik was er meteen weg van.
Sinds begin juni 2007 zit de cd in mijn cd-speler in de huiskamer. Die staat niet heel veel aan (een kind in huis geeft herrie genoeg), maar ik draai de cd toch regelmatig. En dan geniet ik!

Tracklist:

1. Dit huis
2. Huiswaarts
3. Gebroken hart
4. Molenbeekstraat
5. De Ballade van Nina Bobo
6. De tijd van appelbomen
7. Een allereerste liefde
8. Alice
9. De straat van de zoete verwachting
10. Dichtbij
11. Vaarwel
12. Geen vergezicht
13. Een liefdeslied
14. Luna Luna mijn
15. Molenbeekstraat (video)
16. Luna Luna mijn (video)

Huiswaarts is een vertaling van een Bob Dylan's Tomorrow's such a long time. Ik ken het origineel niet, maar deze bewerking vind ik erg mooi. Gebroken Hart is een prachtig liedje met een dito tekst waarin de stem van Ernst prachtig uitkomt. Maar eigenlijk geldt dit voor alle nummers wel. Molenbeekstraat is de titelsong waarin Ernst vertelt over het huis waar hij woonde toen hij klein was. Schitterend! Een Allereerste Liefde verhaalt over het eerste meisje waar Ernst zijn hart aan verloor. De triestheid en de schoonheid van de kalverliefde komen prachtig uit de verf in dit wonderschone nummer. Het nummer Alice doet mij me afvragen wie die Alice toch is. Is dat hetzelfde meisje als met wie bij Doe Maar gedanst kon worden?

4.7.2007

Update: inmiddels heb ik Doe Maar weer 3x zien optreden: 1x in de HMH in Amsterdam en 2x in de Kuip in Rotterdam (juli 2008). En ik heb het boek gelezen dat bij deze cd hoort. In het boek beschrijft Ernst zijn jeugd en met name het oorlogsverleden van zijn vader, die in het verzet zat. Ik vond het enerzijds een prachtig boek, dat ook veel verklaarde van de vragen die de cd bij mij had opgeroepen. Bovendien herkende ik veel uit het boek. Ik ken de buurt van de Molenbeekstraat en wat hij schrijft over de oorlog herkende ik ook uit wat mijn joodse vader en wat mijn moeder erover verteld hebben. Anderzijds had ik het gevoel dat Ernst iets te graag naar buiten draagt in het boek wat een heldenrol zijn vader heeft gespeeld in de oorlog. Natuurlijk is het iets om trots op te zijn, maar bij het lezen van het boek bekroop mij toch het onaangename gevoel dat de schrijver zich enigszins liet voorstaan op de heldendaden van zijn vader. Waarschijnlijk niet zo bedoeld, maar het haalde bij mij wat leesplezier weg. Niettemin vond ik het, zoals gezegd, een heel mooi boek en een mooie aanvulling op deze cd.

16.11.2008


reacties in mijn gastenboek graagEerder luisterde ik al naar

De Poema's - Best of

De Poema's is een uit een grap geboren samenwerkingsverband tussen Acda en De Munnik en Van Dik Hout. De start van de band in 1999 werd gepromoot als een reünieconcert van een jeugdband waar ook Paul de Leeuw deel vanuit gemaakt zou hebben. In de videoclip van hun eerste hit Mijn houten hart vertelt Paul de Leeuw dat hij de reservedrummer van de band is én violist, maar dat er eigenlijk geen viool voorkomt in de muziek van de Poema's en dat de eerste drummer er eigenlijk altijd is. Aangezien ik in 1999 nog geen fan was van Acda en De Munnik (en al helemaal niet van Van Dik Hout) is dit alles toen geheel langs mij heen gegaan.
Hun cd Best of De Poema's kocht ik uiteraard op de dag van uitkomen. Ze scoorden een nummer 1 hit met Zij maakt het verschil, de enige nummer 1 hit (tot nu toe) die Acda en De Munnik ooit gehad hebben.
In december 2003 kwamen de Poema's gelukkig nogmaals bij elkaar, dit keer bij wijze van afscheidstoernee. Deze toernee in december 2003 bestond uit vier uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam (ik ben op 7 en 10 december geweest). Tijdens deze concerten werd voor het eerst het waanzinnige Ik Ben Een Poema, Meneer gespeeld, dat helaas nooit officieel op cd is verschenen. Bovendien zong Paul de Munnik Stil in Mij van Van Dik Hout (waanzinnig mooi) en Martin Buitenhuis zong Niet of Nooit Geweest van Acda en De Munnik (ook verrassend goed). Tijdens deze concerten ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nóg meer fan van De Poema's ben dan van Acda en De Munnik.
In 2006 kwamen De Poema's weer eenmalig bij elkaar tijdens twee concerten van Acda en de Munnik, Van Dik Hout en De Dijk op Javaeiland in Amsterdam (waar ik op beide dagen op de eerste rij stond). Tot grote blijdschap van mij en vele andere fans brachten ze tijdens die concerten nogmaals Ik Ben Een Poema, Meneer ten gehore. Inmiddels was You Tube een hype op internet en werden daar vele filmpjes van deze potentiële hit vertoond, waardoor de song gelukkig niet verloren is gegaan.
Sinds gisteren zit Best of Poema's in mijn cd-speler in de auto. En het is weer helemaal genieten.

Tracklist:

1. Ik Mis Niets
2. Gewoon Maar Wat Op Weg
3. Mijn Houten Hart
4. Dat Ik Nooit De Avond Zag
5. Zij Maakt Het Verschil
6. Romeo
7. Groot en Belangrijk
8. Niets Kan Mij Nog Stoppen
9. Zo Ongeveer
10. Zitten Voor De Blues
11. Bang Dat Dit Het Is
12. Laat Me Niet Staan
13. Ik Ben Bijzonder
14. Dat Was Het Dan

Mijn Houten Hart is een prachtig nummer met nog mooiere tekst met knappe beeldspraken. Hun zeer verdiende nummer 1 Zij Maakt Het Verschil is een nummer dat wat mij betreft thuis hoort in het rijtje Mooiste Lovesongs Ever Made (samen met Lady in Red van Chris Deburgh, Wonderful Tonight van Eric Clapton en Daar Gaat Ze van Clouseau). Als iemand zó'n nummer over je schrijft heb je werkelijk het hoogst haalbare in het leven bereikt in mijn ogen. Romeo ligt lekker in het gehoor, maar heeft een volkomen onbegrijpelijke tekst. Die moet iemand mij nog maar eens uitleggen. Groot En Belangrijk is een cover van Ben Folds Five. Geweldig nummer met eigenlijk een zeer droevige tekst. Zitten Voor De Blues staat ook op de 2e cd van Acda en De Munnik en doet mij niet zo veel. Bang Dat Dit Het IS zit ook vol beeldspraken en is een heerlijke song om keihard mee mee te zingen in de auto. Laat Me Niet Staan is een cover van The Beatles (Don't Let Me Down). Beter dan het origineel vind ik persoonlijk, maar misschien ben ik niet helemaal subjectief :-). Met Dit Was Het Dan heb ik een persoonlijke band, omdat ik het nummer voor het eerst hoorde toen mijn toenmalige relatie dreigde te stranden. Als ik dat nummer hoor, voel ik weer de pijn van die dagen. Mooi is dat, dat muziek dat kan oproepen.

24.8.2007


reacties in mijn gastenboek graagJP den Tex - Emotional Nomads

JP den Tex is een Amsterdamse singer/songwriter die muziek maakt die mij enorm aanspreekt. Ik hoor er vleugjes van Bruce Springsteen in, maar ook doet het me heel erg denken aan de muziek van The Raiders of the Last Corvette, een Nederlandse band uit begin jaren '80 waar ik erg dol op was.

Ik heb JP voor het eerst zien optreden in Paradiso, ook begin jaren '80, toen hij een gelegenheidsoptreden deed met o.a. Otto Cooymans (o.a. Hollander, Time Bandits, Vitesse), Cees Meerman (o.a. Wild Romance) en Freddy Cavalli (ook van de Wild Romance).
Begin 2007 leerde ik JP pas echt kennen, toen hij samen met Paul de Munnik en Kees Prins de Nederlandstalige theatertour Op Weg Naar Huis begon te spelen. Toen leerde ik ook zijn eigen muziek kennen, Amerikaans aandoende luisterliedjes. Ik kocht de cd Emotional Nomads en was er meteen weg van. Later kocht ik Bad French, de nieuwste cd van JP en die bleek ook al zo mooi te zijn.
Sinds het eind van Op Weg Naar Huis zit de cd Emotional Nomads in mijn cd-speler in de auto. Hij wordt dus helemaal grijs gedraaid.

Tracklist:

1. Claire
2. Lonesome Star
3. Nice Girl Gone Bad
4. Love is a Rare Commodity
5. Ferry Boat Song Revisited
6. LaLaLove
7. Black
8. Like a Spanish Blues
9. Feels Like True Love
10. Sound & Rhythm
11. Life is a Tango
12. Emotional Nomads
Bonus Tracks:
13. Maddalena (Radio Mix)
14. Maddalena (Video Clip Featuring Jiskefet)

Toen ik de song Claire hoorde op de site van JP besloot ik de cd te kopen. Nice Girl Gone Bad heb ik hem voor het eerst live horen spelen in Het Perron, een heel klein concertzaaltje (lees: veredelde Huiskamer) in Amsterdam. Het nummer gaat over een adembenemende one night stand met een geweldig meisje, dat er de volgende morgen helaas met zijn kostbaarheden vandoor blijkt te zijn. Prachtig nummer, zowel muzikaal als tekstueel. Ferry Boat Song Revisited is een nummer waar Bruce Springsteen volgens mij van zou willen dat hij het geschreven had. LaLaLove heeft een geweldige melodie die heerlijk in het gehoor ligt. Like a Spanish Blues is voor Op Weg Naar Huis door JP vertaald in het Nederlands. De Nederlandstalige versie is te vinden op de cd Op Weg Naar Huis en heet dan heel verrassend Als een Spaanse Blues. Ik vind de Nederlandstalige versie veel en veel mooier. Het nummer Maddalena moet volgens mij opnieuw uitgebracht worden en even heel goed geplugged. Absoluut een zomerhit!

De meeste liedjes heeft JP zelf geschreven, maar een paar heeft hij samen geschreven met Ake Danielson, die ik nog ken uit zijn Time Bandits periode. Wat is de (bandjes-)wereld toch klein.

4.7.2007


reacties in mijn gastenboek graag